real estate menu left
real estate menu right
real estate company logo

Ресурси

Ръководство ИС ТБ

Партньори

Добри практики - НПО

Начало Новини Актуални новини
Български (България) English (United Kingdom)
05.10.2012

Инициативата за отбелязване на кампанията принадлежи на френското посолство в България, Френския институт и Програмата по туберкулоза, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Една от най-мащабните здравни програми в България - Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България”, активно съдейства за премахване на дискриминационните нагласи между българи и роми. Превантивните програми съдържат компоненти, насочени към предлагане на здравно-социални услуги в ромски общности. Повече от 30 екипа от близо 130 роми-сътрудници на терен, работещи за ограничаване на заболеваемостта от туберкулоза и преборване на епидемията, са мобилизирани в 28-те области на страната. От самото начало през 2004 година досега Програмата назначава в структурите си на територията на цялата страна роми, които доказаха професионална ангажираност като здравни сътрудници по превенцията и контрола на туберкулозата в своите общности. Здравните, социалните служби и общините постепенно се убедиха в ползата от включването на ромски сътрудници в решаването на сериозните проблеми, в икономическата ефективност на този труд, както и в ползата от това сътрудничество в регионален и национален план. Екипното взаимодействие между роми и българи повиши доверието между общностите и Програмата за контрол на туберкулозата демонстрира видим принос за намаляване на етническите дистанции и предразсъдъците на българи спрямо роми. Активизира се процесът на социално-икономическо включване и признаването на значимия принос на хората от ромската общност в решаването на сериозни здравни и социални проблеми.

За повече информация можете да се обърнете към д-р Елена Кабакчиева, дългосрочен консултант на Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България”, на тел.. 0885 090938.

 

Печатни материали за кампанията „Рома прайд” :

 

Статистика

Брой прегледи на съдържанието : 441608

Кой е онлайн

В момента има 79 посетителя в сайта

Архив

Най-четени статии


Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза - МЗ; © 2011 Всички права запазени