real estate menu left
real estate menu right
real estate company logo

Ресурси

Ръководство ИС ТБ

Партньори

Добри практики - НПО

Начало Библиотека
Български (България) English (United Kingdom)
05.10.2012

ПРОГРАМАТА ПО ТУБЕРКУЛОЗА, ФИНАНСИРАНА ОТ ГЛОБАЛНИЯ ФОНД, СЪДЕЙСТВА ЗА „РОМА ПРАЙД”

„Стига!” на дискриминацията срещу ромите ще кажат неправителствени организации от цяла България по време на втория по рода си „Рома прайд”, предвиден за 6 октомври 2012 г. За втора поредна година в повечето европейски страни ще се проведе антирастистката кампания „Рома прайд” („Гордостта на ромите”). Инициативата възниква във Франция благодарение на ЕГАМ, Европейското гражданско антирасистко движение, когато през октомври 2011 г. правозащитни организации се обединяват срещу противоромска политика на френското правителство и организират шествия в големи европейски градове под мотото „Доста!” („Стига!”).

В събота между 11-13 ч. във всички областни градове на страната на централни места и в кварталите с преобладаващо ромско население активисти ще раздават листовки, на които са съпоставени мнения на хора от българската и ромската общност за себе си и за „другите”.

Инициативата за отбелязване на кампанията принадлежи на френското посолство в България, Френския институт и Програмата по туберкулоза, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Една от най-мащабните здравни програми в България - Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България”, активно съдейства за премахване на дискриминационните нагласи между българи и роми. Превантивните програми съдържат компоненти, насочени към предлагане на здравно-социални услуги в ромски общности. Повече от 30 екипа от близо 130 роми-сътрудници на терен, работещи за ограничаване на заболеваемостта от туберкулоза и преборване на епидемията, са мобилизирани в 28-те области на страната. От самото начало през 2004 година досега Програмата назначава в структурите си на територията на цялата страна роми, които доказаха професионална ангажираност като здравни сътрудници по превенцията и контрола на туберкулозата в своите общности. Здравните, социалните служби и общините постепенно се убедиха в ползата от включването на ромски сътрудници в решаването на сериозните проблеми, в икономическата ефективност на този труд, както и в ползата от това сътрудничество в регионален и национален план. Екипното взаимодействие между роми и българи повиши доверието между общностите и Програмата за контрол на туберкулозата демонстрира видим принос за намаляване на етническите дистанции и предразсъдъците на българи спрямо роми. Активизира се процесът на социално-икономическо включване и признаването на значимия принос на хората от ромската общност в решаването на сериозни здравни и социални проблеми.

За повече информация можете да се обърнете към д-р Елена Кабакчиева, дългосрочен консултант на Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България”, на тел.. 0885 090938.

 

Печатни материали за кампанията „Рома прайд” :

 

Календар

ноември 2013
пвсчпсн
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930


Статистика

Брой прегледи на съдържанието : 430703

Кой е онлайн

В момента има 93 посетителя в сайта

Архив

Най-четени статии


Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза - МЗ; © 2011 Всички права запазени