real estate menu left
real estate menu right
real estate company logo
Начало
Български (България) English (United Kingdom)
4.06.2012г.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОРГАНИЗИРА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ТУБЕРКУЛОЗА В 28 ОБЛАСТНИ ГРАДА


От 04 - 08 юни 2012 г. ще се проведе „Седмица на отворените врати” в двадесет и девет областни лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза. През този период ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза на всички желаещи, в т.ч. оценка на риска чрез анкета, консултации, прегледи и изследвания.

Инициативата е на Министерството на здравеопазването. Кампанията се организира от Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. По време на четирите „Седмици на отворените врати” през изминалата година общо 19 048 лица са скринирани с анкета за риска от туберкулоза.

  На 12 528 лица са проведени прегледи и изследвания за туберкулоза, от които със заболяването са диагностицирани общо 215 души, а 705 лица са с латентна туберкулозна инфекция, на които е проведена химиопрофилактика. Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата, да се даде възможност на всеки за безплатен достъп до здравни услуги, както и да се популяризира здравословният начин на живот.

В България болните от туберкулоза намаляват. През 2011 г. регистрираните случаи на туберкулоза са били 2 407, което е с 242 души по-малко в сравнение с 2010 г.

393 680 лева получиха областните лечебни заведения по туберкулоза по Програмите, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Сумата представлява първи транш от по договорите за повишаване на ефективността на диагностиката и лечението на заболяването в страната. Средствата се осигуряват по Програмите „Подобряване на контрола на туберкулозата в България” и „Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България”. За лечебните заведения по туберкулоза в страната през 2012 година са предвидени общо 984 199 лева по двете програми на Глобалния фонд.

Чрез сключените договори се обезпечават дейности по прякото наблюдение на лечението на пациенти с туберкулоза по време на продължителната фаза, която протича в домашни условия, активното издирване на контактни на туберкулозно болни лица и на лица съмнителни за заболяването, на които се извършват прегледи от специалист, изследвания и лечение. Тези дейности се изпълняват основно от патронажни сестри под контрола на областните DOTS мениджъри и в тясно сътрудничество с неправителствените организации, работещи на областно ниво с уязвимите групи. Особен фокус се поставя върху пряко наблюдаваното лечение в амбулаторни условия на пациентите с мултирезистентна туберкулоза след изписването им от болницата в Габрово. За пациентите, живеещи на по-отдалечени места от областния център, това наблюдение се осъществява от медицинските специалисти от първичната здравна мрежа. За целта на областните лечебни заведения по туберкулоза са раздадени леки автомобили. Средства са осигурени и за специалистите, които осъществяват микробиологична диагностика на туберкулозата в съответствие със съвременните изисквания и международни стандарти.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус. Заболяването  е лечимо стига да бъде открито навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти.

        
Това са болниците по области, в които от 04 до 08 юни 2012 г. ще се провеждат безплатните медицински прегледи за туберкулоза:

Благоевград – СБАЛПФЗ „Св. Иван Рилски” (бившият ОДПФЗС „Св. Иван Рилски”)
Бургас – СБАЛПФЗ
Варна – СБАЛПФЗ (бившият ОДПФЗС)
Велико Търново – СБАЛПФЗ „Д-р Трейман” (бившият ОДПФЗС „Д-р Трейман”)
Видин – МБАЛ „Св. Петка”
Враца – СБАЛПФЗ (бившият ОДПФЗС)
Габрово – СБАЛББ
Добрич – МБАЛ
Кърджали – МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”
Кюстендил – МБАЛ „Никола Василиев”
Монтана – МБАЛ „Д-р Стамен Илиев”
Пазарджик – СБАЛПФЗ (бившият ОДПФЗС)
Перник – СБАЛББ
Плевен – УМБАЛ „Д-р Г. Странски”
Пловдив – СБПФЗАЛ „Д. Кудоглу”
Разград – МБАЛ „Св. Ив. Рилски”
Русе – СБАЛПФЗ (бившият ОДПФЗС)
Силистра – МБАЛ
Сливен – МБАЛ „Д-р Иван Селимински”
Смолян – МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”
София град – МЦПФЗ – София (бившият І ОДПФЗБС – София град) и СБАЛББ „Св. София”
София област – СБАЛПФЗ
Стара Загора – СБАЛПФЗ (бившият ОДПФЗС)
Троян – СБАЛББ (за област Ловеч)
Търговище – МБАЛ
Хасково – СБПФЗ (бившият ОДПФЗС)
Шумен - СБАЛПФЗ (бившият ОДПФЗС)
Ямбол - МБАЛ „Св. Пантелеймон”

 

Статистика

Брой прегледи на съдържанието : 434650

Кой е онлайн

В момента има 97 посетителя в сайта

Архив

Най-четени статии


Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза - МЗ; © 2011 Всички права запазени