real estate menu left
real estate menu right
real estate company logo

Ресурси

Ръководство ИС ТБ

Партньори

Добри практики - НПО

Начало Новини Актуални новини
Български (България) English (United Kingdom)
14.09.2011г.

Гражданския сектор и държавните институции обединяват усилията си за превенция на туберкулоза сред мигрантите и бежанците в България.

На 16 и 17 септември в Пловдив ще се проведе обучение на 38 представители на неправителствени организации за работа сред групите в риск по Програма „Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България” (мигранти, бежанци и млади хора в риск), както и на институции-партньори. Това е втората програма по туберкулоза, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и в нея за първи път като приоритетна е включена целевата група на мигрантите. За превенция на туберкулозата сред мигрантските общности Министерство на здравеопазването е възложило дейностите на екипи от неправителствени организации” в градовете Бургас, Благоевград, Варна, Пловдив и София. Ще се разшири обхвата за работа сред бежанците и лицата, търсещи закрила чрез предоставяне на услуги и в регистрационно-приемателния център към Държавната агенция за бежанците в с. Баня, община Нова Загора. За работа с младите хора в риск в специализирани институции са сформирани екипи в градовете Русе, Стара Загора, Варна, Бургас и Пазарджик. Очаква се през следващите шест месеца да бъдат достигнати 1 700 лица от споменатите групи в риск.

За обучението са поканени и представители на основните партньори за реализиране на Програма „Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България”: Държавната агенция за бежанците, на Министерство на вътрешните работи, на Министерство на труда и социалната политика, на Държавната агенция за закрила на детето и на Международната организация по миграция.

По време на семинара участниците ще бъдат запознати с основните рискови фактори, превенция, диагностика и лечение на туберкулоза, с алгоритъма за провеждане на анкети за скрининг за риска от туберкулоза; системата за мониторинг и оценка на Програмата, както и взаимодействието между екипите на неправителствените организации и лечебните заведения за туберкулоза.

 

Статистика

Брой прегледи на съдържанието : 378202

Кой е онлайн

В момента има 124 посетителя в сайта

Архив

Най-четени статии


Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза - МЗ; © 2011 Всички права запазени